DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op vrijdag 26 april 2019
IT 2757

Computerrecht 2019-2

Inhoudsopgave van het nieuwe nummer van Computerrecht.

EDITORIAL
49 Tom Poes, verzin een list voor inpassing nieuwe tech in bestaand systeem / p. 77
T.J. de Graaf

ARTIKELEN
50 Procedurele mogelijkheden onder het Belgisch gegevensbeschermingsrecht na de AVG / p. 78

De Algemene Verordening Gegevensbescherming gaf in België aanleiding tot oprichting van een nieuwe toezichthouder met rechtspersoonlijkheid, de Gegevensbeschermingsautoriteit. De wet heeft aan deze toezichthoudende instantie grotere bevoegdheden gegeven dan aan zijn voorganger. Dit administratief of buitengerechtelijk beroep biedt een betrokkene daardoor effectievere middelen om op doeltreffende wijze zijn rechten af te dwingen. De nieuwe werking van deze autoriteit komt in deze bijdrage uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt de reeds bestaande vordering tot staking voor de gewone rechtbanken in herinnering gebracht en worden de nieuwigheden van deze procedure toegelicht.
J. Clinck

RECHTSPRAAK
NEDERLAND
51 Hof Den Haag 19 december 2018, ECLI:NL:GHDHA:2018:3529, m.nt. mr. dr. J.J. Oerlemans / p. 97
In dit arrest wordt duidelijk gemaakt dat op grond van de regeling van de netwerkzoeking geen zoeking achteraf en op afstand mag plaatsvinden. Ook legt het Hof uit met welke overwegingen rechtbanken kunnen omgaan als de verdachte claimt dat hij of zij is gehackt en iemand anders het delict heeft gepleegd (het “hackverweer”).

52 Hof Amsterdam 14 december 2018, ECLI:NL:GHAMS:2018:4620, m.nt. mr. drs. M. van der Linden / p. 112
Dit betreft de zaak Aydin C. Hij krijgt in hoger beroep de maximale gevangenisstraf voor een groot aantal zedendelicten en een aantal andere strafbare feiten. In het opsporingsonderzoek is door de politie een softwarematige “keylogger”, oftewel “spyware”, ingezet om bewijs te verzamelen vanaf de laptop en de desktopcomputer van de verdachte thuis.

53 Rb. Noord-Nederland 20 december 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:5385, m.nt. mr. dr. M.A.A.
Oostveen / p. 124
Doorwerking van AVG in het bestuursprocesrecht. Rechtbank Noord-Nederland beschouwt zichzelf als verwerker onder de AVG. De rechtbank acht splitsing van het beroep in 21 afzonderlijke zaaknummers vereist op grond van het dataminimalisatieprincipe zoals vervat in art. 5 lid 1 onder c AVG.

54 Hof Den Haag 24 oktober 2018, ECLI:NL:GHDHA:2018:2821, m.nt. N. van Gelder / p. 126
In het kader van het strafrechtelijke onderzoek worden computers en USB-sticks in beslag genomen. Op een van die computers wordt een Bitcoin-wallet aangetroffen met daarin 127,3 bitcoins. Na een internet-synchronisatie een half jaar later blijken er 585,5 bitcoins te zijn bijgeschreven, maar de link met de bewezen verklaarde diefstal van elektriciteit ontbreekt. De tegenwaarde van de inmiddels vervreemde bitcoins dient te worden uitgekeerd aan de verdachte, zo beslist het Hof te Den Haag. Hoe dient de waarde van de vervreemde bitcoins te worden bepaald?

BELGIË
55 Grondwettelijk Hof 6 december 2018, 174/2018, m.nt. W. Yperman & prof. dr. F. Verbruggen / p. 134
Art. 39bis §2 Sv. (de bevoegdheid van officieren van de gerechtelijke politie en het openbaar ministerie om openlijke informaticazoekingen uit te voeren) schendt de Grondwet niet. Art. 39bis §3 Sv. (de bevoegdheid van het openbaar ministerie om netwerkzoekingen uit te voeren) schendt de Grondwet en wordt vernietigd. Art. 88ter Sv. (de bevoegdheid van de onderzoeksrechter om netwerkzoekingen uit te voeren) wordt opnieuw ingevoerd. Art. 39bis Sv. wordt ook vernietigd in zoverre het niet voorziet in een specifieke bepaling teneinde het beroepsgeheim van artsen en advocaten te beschermen. De kennisgevingsverplichting uit art. 39bis §7 Sv. moet in die zin worden begrepen dat “verantwoordelijke van het informaticasysteem” de persoon of personen aanwijst die verantwoordelijk zijn voor de gegevens of de communicatie die zijn opgeslagen op het toestel dat in beslag kan worden genomen en voor de gegevens of de communicatie waarvan kennis kan worden genomen via de netwerken die worden beoogd door de uitbreiding van de in het voormelde toestel aangevatte zoeking, waarbij die persoon of die personen niet noodzakelijk de eigenaar of de houder van de betrokken toestellen zijn. Art. 46sexies Sv. (cyberinfiltratie) schendt de grondwet niet.

56-65 TELECOMMUNICATIE / p. 152
66-76 PRIVACYBESCHERMING / p. 155
77-86 STRAFRECHT / p. 161
87-88 KORT NIEUWS / p. 167