DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op vrijdag 27 december 2019
IT 2980

Computerrecht 2019-6

Inhoudsopgave van Computerrecht 2019, afl. 6.

EDITORIAL
213      Valve vecht geo-blockingbesluit Europese Commissie aan / p. 389
M. de Koning

ARTIKELEN
214      Update Nederlandse IT-wanprestatiejurisprudentie / p. 390
Update van de ontwikkelingen in de Nederlandse IT-wanprestatiejurisprudentie. Bij termijnoverschrijdingen en ondeugdelijke levering blijft de ingebrekestelling vaak noodzakelijk om de leverancier in verzuim te doen raken. Verweren van de leverancier gebaseerd op klachtplichten schuldeisersverzuim lijken een lage slagingskans te hebben. De zorgplicht biedt een aanvullende route om een leverancier aan te spreken bij een mislukt project.
P.G. van der Putt

215      De Europese ‘Cybersecurity Act’. Het EUcertificeringskader en de diverse Europese beveiligingseisen / p. 395
Aanbieders van essentiële diensten, digitale dienstverleners en aanbieders van elektronische communicatienetwerken en -diensten hebben op het gebied van cybersecurity zorgplichten. Het ‘passend’ beveiligen van hun ICT maakt daarvan onderdeel uit. Er is echter sprake van een ‘lappendeken’ aan beveiligingseisen gebaseerd op diverse Europese en nationale regelgeving. De Europese Cybersecurity Act schept een kader voor een Europees ‘cyberbeveiligingscertificaat’, waarmee die aanbieders kunnen aantonen in de gehele EU te voldoen aan de beveiligingseisen. Het is echter onduidelijk of een dergelijk Europees beveiligingscertificaat ook ‘AVG-proof’ is.
J.C. Hulsebosch

216      Quantum Computing: de zekerheid van het onzekere / p. 403
Quantum Computing belooft in de nabije toekomst de klassieke computers voorbij te streven op het vlak van berekeningscapaciteiten, zodat belangrijke innovaties sneller tot stand komen door een bijzonder krachtige data-analyse. Deze kwantumtechnologie zal echter ook heel wat juridische vraagstukken doen rijzen. Dit artikel staat stil bij enkele gevolgen op het vlak van databescherming, privacy, het mededingings- en het verbintenissenrecht. Ook wordt ingegaan op de mogelijke impact van deze veelbelovende nieuwe technologie op de advocatuur en de nationale veiligheid van staten.
S. De Schrijver

RECHTSPRAAK

EUROPA
217      Hof van Justitie EU 5 juni 2019, ECLI:EU:C:2019:460, m.nt. mr. M.I. Robichon & mr. J. van de Velde onder Computerrecht 2019/218 / p. 410

218      Hof van Justitie EU 13 juni 2019, ECLI:EU:C:2019:498, m.nt. mr. M.I. Robichon & mr. J. van de Velde / p. 414
De aanbieder van een dienst om via internet naar een mobiel of vast telefoonnummer te bellen is een aanbieder van een elektronische-communicatiedienst. Skype draagt er namelijk bij de dienst SkypeOut zorg voor dat het contact met het telefoonnummer tot stand komt. De e-maildienst die Google aanbiedt kwalificeert niet als een elektronische-communicatiedienst, aangezien deze niet geheel of hoofdzakelijk bestaat uit het overbrengen van signalen. Twee uitspraken over de kwalificatie van communicatiediensten.

219      Hof van Justitie EU 29 juli 2019, C-40/17, ECLI:EU:C:2019:629, m.nt. mr. D.V. Bondarchuk / p. 420
Integratie van de “Vind ik leuk”-knop van Facebook op een website leidt tot ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ in de zin van artikel 26 AVG van de websitebeheerder en Facebook.

BELGIE
220      Ondernemingsrechtbank Antwerpen 29 juli 2019, A/19/4443, m.nt. R. Schoefs / p. 430
De ondernemingsrechtbank stelt verschillende prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie inzake het seeden van bestanden via een peer-to-peernetwerk. De problemen kunnen als volgt samengevat worden: (i) Kan het seeden van bestanden in een BitTorrent-netwerk steeds beschouwd worden als een mededeling aan het publiek?, (ii) Geniet een niet-praktiserende entiteit dezelfde rechten onder de Handhavingsrichtlijn als een exploiterende auteur of licentiehouder?, (iii) Zijn de antwoorden op vragen (i) en (ii) relevant in het kader van de afweging tussen enerzijds de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en anderzijds de eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens?

221-234 TELECOMMUNICATIE / P. 437

235-245 PRIVACYBESCHERMING / P. 441

246-253 STRAFRECHT / P. 446

254-256 MEDEDINGING / P. 450

Computerrecht is een uitgave van Wolters Kluwer.