DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 23 maart 2023
IT 4242

Digital Markets Act: EC creëert 'High Level Group' voor advies en expertise

Via Press Corner of the EC. Vandaag heeft de Europese Commissie (EC) een beslissing aangenomen ter oprichting van de zogeheten 'High Level Group on the Digital Markets Act (DMA). 

De High Level Group kan de Commissie advies en expertise verstrekken om ervoor te zorgen dat de DMA en andere sectorale regelgeving die van toepassing is op gatekeepers op coherente en complementaire wijze zullen worden uitgevoerd. Zij kan ook expertise leveren bij marktonderzoeken naar opkomende diensten en praktijken, om ervoor te zorgen dat de DMA toekomstbestendig is. De High Level Group krijgt een mandaat van twee jaar en komt ten minste eenmaal per jaar bijeen.

De DMA is een onderdeel van het nieuwe digitale regelgevingskader van de EU. De DMA is specifiek van toepassing op online-platforms die als 'gatekeepers' zijn aangewezen. Dit zijn grote digitale platforms die als belangrijke poorten tussen zakelijke gebruikers en consumenten fungeren. Om deze problemen aan te pakken, stelt de DMA een reeks verplichtingen vast die zij moeten naleven, waaronder het verbod voor gatekeepers om bepaald gedrag te vertonen. De richtlijn is op 1 november 2022 in werking getreden en zal vanaf 2 mei 2023 van kracht gaan.