IT 2633

Hoe kleine juridische afdelingen omgaan met een toenemende werkdruk

WK Effacts

Download eBook Digital Transformation for legal departments, Wolters Kluwer. Indien u steeds meer werkdruk ervaart en vindt dat uw werkzaamheden in de laatste jaren zijn toegenomen, dan bent u niet de enige. Ongeveer driekwart van de bedrijfsjuristen vindt dat hun werkzaamheden sinds 2016 steeds verder toenemen. De vraag is, hoe kunnen kleine juridische afdelingen omgaan met de toenemende werkdruk?

Voor kleine juridische afdelingen die niet over het budget beschikken om meer personeel aan te nemen of die bepaalde werkzaamheden uitbesteden, betekent het vaak dat ze zich bezig houden met administratieve werkzaamheden ten koste van een strategische rol binnen het bedrijf. Veel bedrijfsjuristen besteden slechts 32% van hun tijd aan het adviseren, terwijl ze meer dan 50% van hun tijd aan administratieve werkzaamheden besteden zoals archiveren, zoeken naar documenten en e-mails versturen.

Gelukkig kan ‘legal tech’ kleine juridische afdelingen ondersteunen met de toenemende werkdruk, zodat ze in staat zijn om het bestuur te adviseren, bij te dragen aan de doelstellingen van het bedrijf en risico’s te beheersen. Door gebruik te maken van gestructureerde systemen en processen voor het beheer van juridische informatie (zoals contracten, compliance, bedrijfsdocumenten, claims, IE en data privacy) hoeven juridische afdelingen minder tijd te besteden aan het zoeken, beheren, en rapporteren van juridische informatie. Maar dat is niet alles.

De veranderende rol van bedrijfsjuristen
Naarmate de rol van de bedrijfsjurist blijft veranderen, worden juridische afdelingen steeds afhankelijker van de samenwerking met andere afdelingen binnen het bedrijf. Dit betekent ook dat ze steeds meer juridische informatie moeten beheren. Dankzij betere technologie, kunt u gebruik maken van sjablonen, taken toewijzen, informatie beheren en volgen, documenten met collega’s delen en data op een gestructureerde manier verzamelen om de samenwerking te verbeteren.

Stel dat u bijvoorbeeld een oplossing gebruikt om uw contractgegevens te beheren, kunt u collega’s van sjablonen voorzien voor standaardcontracten zoals NDA’s en standaard-workflows instellen om handtekeningen te verzamelen. Daarnaast kunt u ook informatie delen met betrekking tot wet- en regelgeving om compliance te verbeteren.

Weet u niet zeker hoe u op de juiste manier efficiënter kunt werken? In onze gids, “Digital Transformation for Legal Departments”, onderzoeken we de risico’s achter het gebruik van inefficiënte juridische informatiebeheersystemen, de voordelen van het centraliseren van uw gegevens in de ‘cloud’ en 8 stappen die u kunt nemen om ‘legal tech’ binnen uw juridische afdeling te implementeren.

Dit artikel wordt gesponsord door Wolters Kluwer.