DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2021
IT 3473

Inhoudsopgave Computerrecht 2021-02

Computerrecht 2021, afl. 2 - Inhoudsopgave

EDITORIAL
57    Van zorgen over privacy naar zorgen over administratieve rompslomp / p. 145
J.J. Oerlemans

ARTIKELEN
58    De anonieme, elektronische auteursrechtoverdracht / p. 146
In dit artikel bespreekt de auteur op basis van een recente casus de eisen van de elektronische auteursrechtoverdracht, met een focus op het gebruik van pseudoniemen.
S.A.K. d’Azevedo

59    Tijd voor een nieuwe bewaarplicht? / p. 151
In Nederland en België is er al jarenlang discussie of een bewaarplicht van telecommunicatiegegevens bij aanbieders van elektronische communicatiediensten is toegestaan. In het arrest La Quadrature du Net e.a. (Computerrecht 2021/62) biedt het EU Hof van Justitie beperkte mogelijkheden voor het invoeren van een bewaarplicht door lidstaten. Dit artikel analyseert het arrest en maakt duidelijk in welke vorm een bewaarplicht eventueel mogelijk is ter bestrijding van ernstige criminaliteit.
J.J. Oerlemans, M. Hagens & S. Royer

60    Influencers and the legal implications of conflict as a genre of audiovisual content online / p. 160 User-generated audiovisual content creators (or ‘influencers’) on video-sharing platforms are increasingly gaining ground on the audiovisual media market. However, still fairly little attention is given to these creators’ legal responsibilities. The recent ‘Flemish YouTube war’ provides the perfect opportunity to analyze the behavior of certain content creators from a legal perspective. To this end, the article zooms in on different areas of law which are considered to be relevant. By analyzing the applicability of the existing legal framework to the conduct concerned, the author answers the question on whether there really is a need for a code of conduct for influencers in order to regulate this new type of media content.
N. Feci

RECHTSPRAAK

EUROPA
61    HvJ EU 15 september 2020, ECLI:EU:C:2020:708, m.nt. R.G. Waterman / p. 169
Telenor is een aanbieder van internettoegangsdiensten. Telenor biedt aan haar klanten twee soorten pakketten aan die een bepaalde hoeveelheid data bieden en daarnaast onbeperkt gebruik van bepaalde apps bieden. Artikel 3 Verordening 2015/2120 moet aldus worden uitgelegd dat dergelijke pakketten onverenigbaar zijn met lid 2, gelezen in samenhang met lid 1 van dit artikel, voor zover deze pakketten de uitoefening van de rechten van eindgebruikers beperken, en onverenigbaar zijn met lid 3 van dat artikel, voor zoveel de blokkerings- of vertragingsmaatregelen berusten op commerciële overwegingen.

62    HvJ EU 6 oktober 2020, ECLI:EU:C:2020:791, m.nt. redactie / p. 174
Prejudiciële verwijzing. Verwerking van persoonsgegevens in de sector elektronische communicatie. Algemene en ongedifferentieerde bewaring van verkeers en locatiegegevens bij aanbieders van elektronische communicatiediensten. Geautomatiseerde analyse van de gegevens. Toegang in real time tot de gegevens. Bescherming van de nationale veiligheid en bestrijding van terrorisme – Bestrijding van criminaliteit.

NEDERLAND
63    HR 9 februari 2021, ECLI:NL:HR:2021:202, m.nt. D.A.G. van Toor & T. Beekhuis / p. 184
In de onderhavige zaak wordt de verdachte vervolgd voor verschillende vermogensdelicten en deelname aan een criminele organisatie met als doel het plegen van vermogensdelicten. Vier feiten worden bewezenverklaard, en de rechtbank gebruikt daarvoor bewijsmiddelen die verkregen zijn doordat de politie de verdachte heeft gedwongen zijn smartphone te ontgrendelen. Tegen dit vonnis is cassatie in het belang van de wet ingediend. Advocaat-Generaal Bleichrodt dient twee cassatiemiddelen in: dat het gedwongen ontgrendelen van een smartphone, doordat de duim van de verdachte op het toestel wordt gelegd door de politie, (i) gebaseerd is op een ontoereikende wettelijke grondslag; en (ii) in strijd is met het nemo-teneturbeginsel.

64    Rb. Den Haag 3 juni 2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:4735, m.nt. W.F.R. Rinzema / p. 191
Split~Vision, als softwareontwikkelaar de partij met bij uitstek de kennis van zaken over deze werkwijze, had vooraf moeten waarschuwen over de haalbaarheid van de door Gemeente Leeuwarden gewenste – al in het bestek opgenomen – planning en deadlines, indien de door haar gehanteerde scrummethodiek zich daarmee niet liet verenigen. Gemeente Leeuwarden mocht van Split~Vision verwachten dat haar software van zodanige kwaliteit zou zijn dat die een acceptabele performance zou leveren. De rechtbank ziet aanleiding om de uit de ontbinding voor Split~Vision voortvloeiende ongedaanmakingsverbintenis in een redelijke verhouding te brengen met de ingrijpende gevolgen van de ontbinding voor Split~Vision, het aandeel van Gemeente Leeuwarden in deze uitkomst en de als gevolg van dat aandeel door Split~Vision gemaakte en gedeclareerde en door Gemeente Leeuwarden betaalde kosten die Split~Vision aan Gemeente Leeuwarden moet terugbetalen.

65    Rb. Midden-Nederland 8 oktober 2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:4348, m.nt. M.G.A. Berk / p. 206
Microsoft blokkeert het account van een consument tot de opslagdienst OneDrive wegens schending van de Microsoft-voorwaarden. De schending betreft een foto die als kinderporno wordt gekwalificeerd. De foto is door eiser ongevraagd in een WhatsApp-groep ontvangen en door een automatische back-upfunctie in zijn OneDrive opgeslagen. De voorzieningenrechter acht de sanctie van Microsoft passend en wijst de vordering van eiser om weer toegang tot zijn account te krijgen af.

66    Rb. Amsterdam 13 oktober 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4966, m.nt. M. Klos / p. 211
Facebook is niet verplicht COVID-19 desinformatie terug te plaatsen. Geen directe horizontale werking van art. 10 EVRM. Wel indirecte horizontale werking van art. 10 EVRM. Niet voldoende om te stellen dat Facebook ‘censuur’ pleegt. Lat voor ingrijpen rechter ligt hoog. Facebook handelde volgens de voorzieningenrechter in lijn met de oproep van de Europese Commissie om COVID-19 desinformatie aan te pakken.

67 – 83 TELECOMMUNICATIE / p. 216

84 – 100 PRIVACYBESCHERMING / p. 225

101 – 108 STRAFRECHT / p. 231

109 – 111 KORT NIEUWS / p. 236