Gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2023
IT 4317

Brief staatssecretaris aan de Tweede Kamer inzake kinderrechten en digitalisering

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties A. C. van Huffelen heeft op 14 juli 2023 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd inzake kinderrechten en digitalisering. In haar brief gaat de staatssecretaris in op de mogelijkheden om kinderrechten, zoals het recht op privacy, ontspanning en bescherming tegen schadelijke inhoud, zowel off- als online te  waarborgen en hen te beschermen tegen niet-passende online reclame en kindermarketing. Daarbij wijst zij op de toenemende mate van digitalisering in het dagelijks leven van kinderen en de negatieve gevolgen die daaraan worden gekoppeld. Niet alleen zijn er gevolgen voor de fysieke gezondheid, ook de sociale en mentale gezondheid wordt beschadigd door problematisch gebruik van sociale media, videogames en kwetsende inhoud. Momenteel worden kinderrechten beschermd middels Europese wetgeving, zoals de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de digitaledienstenverordening (Digital Service Act (DSA)) en de herziene richtlijn audiovisuele mediadiensten (AVMSD). De staatssecretaris noemt echter enkele aanvullende maatregelen die zij daarnaast wil nemen.

De staatssecretaris merkt op dat mediaopvoeding van groot belang is voor het beschermen van kinderen, om hen weerbaarder en wegwijs te maken in de digitale wereld. Daarbij wijst zij op de verschillende mogelijkheden voor ouders om kinderen ‘mediawijsheid’ bij te brengen. In haar brief doet de staatssecretaris enkele voorstellen om kinderrechten online beter te waarborgen. 

Ten eerste stelt zij voor om aanbieders van online content verder te reguleren en roept daarbij op tot het ontwikkelen van een manier om leeftijdsverificatie effectiever te maken. Naast de al genoemde AVG, DSA en AVMSD wil de staatssecretaris middels consumentenwetgeving online verleidingstechnieken aanpakken. Ten tweede informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer over de manier waarop ouders, opvoeders en scholen worden ondersteund middels duidelijke communicatie over de digitale wereld waarin kinderen zich bevinden. Ook moet toezicht op de digitalisering worden versterkt, en wordt opgeroepen om een verbinding van meldpunten aan een landelijk expertisecentrum voor het melden van online pesten, grooming en oplichting te maken. Als laatste punt stelt de staatssecretaris dat de realisatie van deze maatregelen plaats moet vinden met de inspraak van kinderen, waarbij ook gelet moet worden op de voordelen die de digitale wereld voor kinderen en hun ontwikkeling kan opleveren.