Gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2024
IT 4454
Rechtbank Noord-Holland ||
10 jan 2024
Rechtbank Noord-Holland 10 jan 2024, IT 4454; C/15/345574 / KG ZA 23-595 (Xlim Solutions tegen Gemeente Purmerend), https://www.itenrecht.nl/artikelen/gemeente-purmerend-dient-digitaal-afschrift-van-de-bescheiden-te-verschaffen-aan-xlim

Uitspraak ingezonden door Matthijs Schonewille en Lars Bakers, BINGH Advocaten.

Gemeente Purmerend dient digitaal afschrift van de bescheiden te verschaffen aan Xlim

Vzr. Rb. Noord-Holland 10 januari 2024, IT 4454, IEF 21841; C/15/345574 / KG ZA 23-595 (Xlim Solutions tegen Gemeente Purmerend) Xlim Solutions (hierna: Xlim) is een bedrijf dat een softwareapplicatie genaamd ‘Prognose Model Gemeenten’ (hierna: PMG) heeft ontwikkeld. Gemeente Purmerend (hierna: gemeente) heeft gebruik gemaakt van deze applicatie op basis van een licentieovereenkomst met Xlim. Deze overeenkomst is per 1 januari 2021 beëindigd. Na beëindiging van de overeenkomst heeft Xlim de jaarrekeningen en begrotingen bekeken van de gemeente. Xlim constateerde hierin grote gelijkenissen met die van het PMG, terwijl die gelijkenis er niet was voordat de licentieovereenkomst tot stand werd gekomen. Om te controleren of de gemeente haar verplichtingen die volgen uit de (aanvullende) overeenkomst nakomt, heeft Xlim belang bij inzage van bepaalde stukken die geen onderdeel uitmaakten van een eerder gevoerde bodemprocedure. 

Xlim vordert dat de voorzieningenrechter de gemeente zal bevelen om binnen een week na de datum van dit vonnis een digitaal afschrift aan Xlim zal verschaffen van de bescheiden. Voorts vordert Xlim dat de gemeente wordt veroordeeld in de proceskosten. De gemeente voert verweer tegen deze vorderingen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de aard van een procedure op grond van artikel 843a Rv genoeg spoedeisend belang heeft. Op 31 mei 2023 heeft de gemeente op een mail van Xlim gereageerd waarin de gemeente aangeeft dat zij het gemeentemodel niet gebruiken en in de toekomst ook niet zullen gebruiken. Deze toezegging dient de gemeente nog na te komen. De voorzieningenrechter oordeelt dat er sprake is van een rechtsbetrekking tussen Xlim en de gemeente. Voorts oordeelt de voorzieningenrechter dat de specifieke bescheiden voldoende bepaalbaar zijn. Onder andere, omdat de gemeente weet om welke bescheiden het gaat. Met betrekking tot toekomstige jaarstukken oordeelt dat de voorzieningenrechter dat zij onvoldoende bepaald zijn. Dat het om jaarstukken gaan die op grond van de wet gepubliceerd moeten worden maakt dit niet anders. Tot slot heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat een vordering tot opgave in de bodemprocedure een procedure op grond van artikel 843a Rv niet doorkruist. Op grond van het voorgaande beveelt de voorzieningenrechter de gemeente om binnen één week na de datum van dit vonnis een digitaal afschrift te verschaffen van de bescheiden aan Xlim. Daarbij wordt de gemeente veroordeeld in de proceskosten.

5.4. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is sprake van een rechtsbetrekking tussen partijen. Uit de e-mailwisseling zoals weergeven in r.o. 2.6 en 2.7 volgt dat de gemeente heeft toegezegd PMG niet meer te zullen gebruiken en dat PMG niet meer op haar ICT omgeving aanwezig was. Die toezegging dient de gemeente ten opzichte van Xlim nog altijd na te komen zodat daaruit een rechtsbetrekking volgt.

5.5. Door de gemeente is weliswaar aangevoerd dat Xlim geen beroep hierop toekomt omdat de in de betreffende e-mail van Xlim aangeduide algemene voorwaarden niet van toepassing waren tussen partijen, maar dit betoog slaagt niet. De gemeente heeft in haar e-mail (r.o. 2.7) immers een duidelijke toezegging gedaan die niet is opgehangen aan de Algemene voorwaarden. Aan deze toezegging kan zij door Xlim worden gehouden. Bovendien is in de Algemene voorwaarden die volgens de gemeente wel van toepassing waren ook de bepaling opgenomen dat het abonnement alleen beëindigd kan worden indien geen gebruik meer wordt gemaakt van de geleverde zaken.