IT 2917

Themabijeenkomst over worldwide web en uitreiking Internetscriptieprijzen

Op 7 november organiseert de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) de themabijeenkomst “WWW 30: oorspronkelijke verwachtingen en uiteindelijke ontwikkelingen” met als sprekers prof. mr. E.J. (Egbert) Dommering en prof. dr. W. (Walter) Hoogland.
Het worldwide web is dertig jaar geleden 'uitgevonden' door Timothy Berners-Lee bij CERN. Een goed moment om stil te staan bij de ontwikkeling van internet afgezet tegen de oorspronkelijke verwachtingen. Tevens uitreiking van de Internetscriptieprijzen 2019.

Keynote Walter Hoogland: Internet, het web en big data, hoe Big Science de weg daartoe bereidde.
Grootschalige experimenten in de deeltjesfysica, gebouwd en uitgevoerd door grote internationale collaboraties, hebben een belangrijke drijvende rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Internet, het web en de technieken om massale gegevensstromen te verwerken. In Amsterdam heeft het een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de Amsterdam Internet Exchange. Voor de wereldwijde vlucht die het world wide web heeft genomen werd de kiem gelegd op CERN door Tim Berners Lee en Robert Caillou. Dat de impact van deze ontwikkelingen zo groot zou zijn was volstrekt onvoorspelbaar kan ik als getuige en betrokkene uit de eerste hand bevestigen.

Keynote Egbert Dommering: 30 jaar WWW of het verdwijnen van de Republiek der Letteren en de opkomst van de Republiek der Ongeletterden.
Hoe het publiek van de klassieke massamedia zelf een massamedium werd en wat dat betekent voor de productie, consumptie en regulering van informatie.

Kijk hier voor meer informatie over de themabijeenkomst en de prijsuitreikingen.