Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022
IT 3964
Rechtbank Midden-Nederland ||
7 jun 2022
Rechtbank Midden-Nederland 7 jun 2022, IT 3964; ECLI:NL:RBMNE:2022:2136 (Clintel tegen KRO-NCRV), https://www.itenrecht.nl/artikelen/tv-programma-pointer-deed-onrechtmatige-uitlating-over-klimaatstichting

Tv-programma Pointer deed onrechtmatige uitlating over klimaatstichting

Vzr. Rechtbank Midden-Nederland 7 juni 2022, IEF 20781, IT 3964; ECLI:NL:RBMNE:2022:2136  (Clintel tegen KRO-NCRV) Kort geding. Onrechtmatige uitlating in het televisieprogramma Pointer (van KRO-NCRV) en het door Pointer op haar website gepubliceerde artikel. De uitlating dat Clintel, een stichting die bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid, wordt gefinancierd door de olie-industrie, vindt onvoldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. Daarnaast is het standpunt van Clintel over deze uitlating ten onrechte niet in het programma weergegeven. De uitlating is daarom onrechtmatig. De overige zeven uitlatingen zijn niet onrechtmatig. De gevorderde rectificatie kan vanwege de wijze waarop deze is gevorderd, niet worden toegewezen.
Lees meer over deze uitspraak in de databank JUROU.

4.27. Anders dan Clintel lijkt te suggereren, is KRO-NCRV niet aansprakelijk voor uitlatingen van derden en dus ook niet voor de uitlatingen van de boer in de Uitzending. Daarnaast worden de uitlatingen van de boer ook niet in verband gebracht met RESinbeeld dan wel Clintel. De uitlatingen van de boer zijn daarom niet onrechtmatig jegens Clintel. Dat Pointer het fragment zo in elkaar heeft gezet dat kijkers de indruk kunnen krijgen dat het verhaal van de boer betrekking heeft op RESinbeeld, maken de uitlatingen van de boer evenmin onrechtmatig. Pointer heeft immers de journalistieke en redactionele vrijheid om haar uitzending vorm te geven en te illustreren op haar eigen manier en ook hier geldt dat uit de gebleken feiten en omstandigheden niet volgt dat daarbij de grenzen van betamelijkheid zijn overschreden.