IT 3443

Vrij en Sociaal Nederland krijgt domein terug

Vzr. Rechtbank Den Haag 9 maart 2021, IEF 19828,  IT 3443; C/09/608170 / KG ZA 21-197 (VSN tegen Lijst 30) Vrij en Sociaal Nederland (VSN) is een politieke partij die meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar. In januari heeft de partij te maken gehad met bestuursperikelen die leidden tot een afsplitsing, waaruit de partij 'Lijst 30' is ontstaan. Een aantal van de afgesplitste leden had nog wel controle over het domein dat VSN gebruikte. Deze hebben zij om weten te zetten in een redirect-link naar de site van Lijst 30. Hierop vorderde VSN dat Lijst 30 het domein terug aan haar moest overdragen. De voorzieningenrechter stelt VSN in het gelijk en beveelt twee bestuursleden van Lijst 30 tot volledige meewerking aan de overdracht van het domein.

4.9. In dit kort geding is onvoldoende gebleken dat de Domeinnaam op naam van [gedaagde] staat zodat een gebod tot overdracht (of de verstrekkender vordering gebaseerd op 3:300 BW) op dit moment moet worden afgewezen. Nu [gedaagde] echter wel bij lijst30.nl (waar vrijensociaal.nl naar doorlinkt) rechtstreeks betrokken zijn, gelet onder meer op voormelde brief, acht de voorzieningenrechter het mindere, een bevel tot het verlenen van medewerking aan overdracht van de Domeinnaam, aangewezen. De gevorderde dwangsom zal worden gematigd en gemaximeerd.

4.10. De gevorderde hoofdelijkheid van het bevel om medewerking te verlenen aan overdracht van de Domeinnaam wordt afgewezen, omdat [gedaagde] en [gedaagde] ieder afzonderlijk gehouden zijn hun medewerking te verlenen. De medewerking van de één ontslaat de ander niet eveneens medewerking re verlenen.