Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016
IT 2005
Rechtbank ||
8 mrt 2016
Rechtbank 8 mrt 2016, IT 2005; ECLI:NL:RBAMS:2016:1175 (Consumentenbond tegen Samsung), https://www.itenrecht.nl/artikelen/consumentenbond-geen-spoedeisend-belang-bij-stagefright-lek-smartphones

Uitspraak ingezonden door Frits Gerritzen, Allen & Overy.
 

Consumentenbond geen spoedeisend belang bij stagefright lek smartphones

Vzr. Rechtbank Amsterdam 8 maart 2016, IEF 15749; IT 2005; ECLI:NL:RBAMS:2016:1175 (Consumentenbond tegen Samsung)
Consumentenbond vordert dat Samsung informatie over het stagefright lek te geven en het lek te dichten voor haar modellen en een security update beschikbaar te stellen. Er is geen bewijs dat er ook maar één smartphone van Samsung buiten de testomgeving is gehackt, er is geen zodanig acuut risico voor Samsungsmartphonegebruikers. De Consumentenbond toont onvoldoende het spoedeisend belang aan en de gevraagde voorzieningen worden geweigerd.

4.2. Het is aan de Consumentenbond als eisende partij om voldoende aan te tonen dat sprake is van spoedeisend belang. Volgens de Consumentenbond is het spoedeisend belang gelegen in het feit dat sprake is van concrete beveiligingslekken in het Android besturingssysteem die voor de bezitters van een Samsungsmartphone aanzienlijke risico's met zich mee kunnen brengen. (...)
In het rapport is immers onder meer opgenomen: "There is no evidence that the Stagefright vulnerability can be actively exploited on Samsung devices..."
Voorts is van belang dat de Consumentenbond niet aannemelijk heeft gemaakt dat ook maar één smartphone van Samsung buiten een testomgeving ("in the wild")  is gehackt, laat staan dat hierdoor een gebruiker van een Samsungsmartphone is benadeeld.(...)
Al met al is niet duidelijk dat stagefright en stagefright 2.0 een zodanig acuut risico voor gebruikers van Samsung smartphones vormen dat voldoende spoedeisend belang bestaat om daartegen in kort geding op te komen.

Op andere blogs:
Kracht advocatuur