Beoordeling van AI-gebruik bij plaatsingsbesluit asielzoeker: geen aanwijzingen voor inzet generatieve AI-tool
Rb. Den Haag 1 juli 2025, IT 4915; ECLI:NL:RBDHA:2025:11552 (Eiser tegen het COa en de minister van Asiel en Migratie). In deze zaak heeft eiser, een Iraanse asielzoeker, beroep ingesteld tegen zijn plaatsing in een Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) en tegen een vrijheidsbeperkende maatregel, opgelegd na een ernstig incident in het AZC Dronten. Eiser vordert vernietiging van het plaatsingsbesluit en de vrijheidsbeperkende maatregel, verzoekt om een schadevergoeding en een voorlopige voorziening van opvang in een regulier AZC. Een belangrijk onderdeel van zijn betoog was dat het plaatsingsbesluit volgens hem (deels) met behulp van een generatieve AI-tool zou zijn opgesteld, wat volgens hem de betrouwbaarheid van het feitenrelaas ondermijnde. De rechtbank staat uitgebreid stil bij deze AI-beroepsgrond. Het COa heeft aangegeven dat geen gebruik is gemaakt van een generatieve AI-tool bij het opstellen van het plaatsingsbesluit. De rechtbank ziet geen aanleiding om aan deze verklaring te twijfelen. De door eiser aangevoerde argumenten, zoals herhalingen en formeel taalgebruik in het besluit, is volgens de rechtbank onvoldoende om het gebruik van AI aannemelijk te achten. Ook uit de door eiser overgelegde documenten blijkt niet dat AI was ingezet of dat de feitelijke beschrijving onjuist was. Het besluit blijft in stand; de AI-beroepsgrond wordt uitdrukkelijk verworpen.
Artikel ingezonden door Dirk Visser.
The Dutch and Danish proposals for legislation on deepfakes
Artikel door Dirk Visser. This article contains a summary and a brief comparison of the Dutch and Danish proposals for legislation relating to deepfakes. The Dutch proposal is an initiative of member of parliament ms. Rosemarijn Dral, based on an article published in October 2024 (available on SSRN). The Danish proposal was submitted for consultation on 7 July 2025 and will be introduced by the Danish government to the Danish parliament in the winter of 2025/2026.
Consument krijgt op grond van AVG inzage in transactiegegevens van Unibet ondanks beroep op Maltees recht
Rb. Amsterdam 4 juli 2025, IT ; ECLI:NL:RBAMS:2025:4663 (Eiser tegen Risepoint). Eiser, een consument, had vóór 1 oktober 2021 deelgenomen aan online kansspelen bij Unibet, geëxploiteerd door Risepoint Limited, destijds onderdeel van Kindred Group. Unibet beschikte in die periode niet over een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Eiser wilde zijn netto-verlies terugvorderen, stellende dat de kansspelovereenkomsten nietig zijn wegens strijd met de Wet op de Kansspelen. Om zijn vordering te onderbouwen, verzocht eiser Risepoint om inzage in zijn transactiegegevens. Risepoint weigerde deze gegevens te verstrekken, onder meer met een beroep op juridische restricties volgens de Maltese wet en de AVG. Eiser vordert in dit kort geding dat Risepoint binnen 14 dagen zijn transactiegegevens zou verstrekken, op straffe van een dwangsom. Daarnaast vordert hij een verbod op vernietiging van de betreffende gegevens en vergoeding van proceskosten. Risepoint voert aan dat het verzoek prematuur was, dat Maltees recht van toepassing is en dat de gevraagde gegevens niet hoefden te worden verstrekt vanwege een beperking in de Maltese Uitvoeringswet.
Deelontbinding ERP-overeenkomst wegens schending zorgplicht door adviseur
Rb. Midden-Nederland 28 mei 2025, IT 4912; ECLI:NL:RBMNE:2025:3067 (Eiseres tegen gedaagde).Tussen eiseres en gedaagde is een overeenkomst gesloten voor de implementatie van een ERP-systeem bij gedaagde. Eiseres trad op als extern adviseur en was volledig verantwoordelijk voor de implementatie en begeleiding van het project. Na de livegang van het systeem op 1 juli 2024 deden zich ernstige technische en organisatorische problemen voor, waardoor het systeem niet naar behoren functioneerde. Gedaagde schortte daarop de betaling van twee facturen op en stelde eiseres aansprakelijk voor de geleden schade. Eiseres vorderde betaling van de openstaande facturen over juni en juli 2024, terwijl gedaagde ontbinding van de overeenkomst en schadevergoeding eiste vanwege tekortkomingen in de nakoming.
Nieuw verschenen bij deLex: Het Rechterlijk Verbod en Bevel van Prof. mr. C.J.J.C. van Nispen - Tweede geheel herziene druk

Ruim 46 jaar na de oorspronkelijke uitgave verschijnt deze klassieker in het privaatrecht in een volledig herziene editie. In deze tweede druk brengt Prof. mr. C.J.J.C. van Nispen het werk 'Het rechterlijk verbod en bevel' in lijn met het huidige Burgerlijk Wetboek en integreert belangrijke ontwikkelingen in rechtspraak en regelgeving, waaronder Europese invloeden als de Handhavingsrichtlijn en nieuwe ontwikkelingen zoals het FRAND-verweer. ‘Het rechterlijk verbod en bevel’ geeft een beredeneerde beschrijving van ons positieve recht op het stuk van de preventieve maatregelen bij onrechtmatige daad. Naast een systematische beschrijving van de vereisten voor een verbod of bevel, biedt het een diepgaande bespreking van verweren, rechterlijke beleidsruimte, formulering van het dictum en de rechtsgevolgen van het vonnis. De rechtsvergelijking met het Franse, Duitse en Engelse recht biedt daarbij stof tot reflectie op het Nederlandse systeem. Een onmisbaar werk voor juristen die zich verdiepen in het civiel procesrecht.
Voor meer informatie en bestellen kunt u de deLex shop bezoeken.
Rectificatieverzoek op grond van artikel 16 AVG afgewezen

Rb. Midden-Nederland 13 mei 2025, IT 4911; ECLI:NL:RBMNE:2025:3024 (eiseres tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid). Eiseres heeft verzocht om meerdere onderdelen van een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming aan te passen. De staatssecretaris heeft dit verzoek opgevat als een verzoek om rectificatie van gegevens als bedoeld in artikel 16 lid 1 AVG, en heeft het verzoek afgewezen omdat de door eiseres aangevoerde punten niet zijn te scharen onder persoonsgegevens zoals bedoeld in de AVG.
Rechtbank vernietigt Nederlands deel van octrooi van KPN
Rb. Den Haag 2 juli 2025, IEF 22800, IT 4910; ECLI:NL:RBDHA:2025:11810 (VerifyIP tegen KPN). VerifyIP treedt in deze procedure op krachtens lastgeving van Oppo. VerifyIP is een Nederlandse vennootschap die het doel heeft om het Nederlandse deel van Europees octrooi EP 033 van KPN te vernietigen. Tot de stand van de techniek behoort een Amerikaanse octrooiaanvrage (hierna: Mooney) voor een octrooi op een methode voor het verstrekken van toegangsinformatie aan een toegangsterminal. In deze procedure vordert VerifyIP vernietiging van het Nederlandse deel van EP 033. Op de prioriteitsdatum zou het octrooi niet nieuw en niet inventief zijn gelet op onder meer Mooney en de GPRS-standaard. Daarnaast zou het octrooi toegevoegde materie bevatten. KPN voert het verweer dat VerifyIP niet-ontvankelijk is en/of dat de vorderingen moeten worden afgewezen.
Uitspraak ingezonden door Patty de Leeuwe, Visser Schaap & Kreijger.
Voorzieningenrechter wijst vordering tot preventief uitzendverbod voor programma 'Bureau Onterecht' af
Vzr. Rb. Noord-Holland 26 juni 2025 (kop-staart), 10 juli 2025 (uitwerking), IEF 22799, IT 4909; C/15/366577 (Long Island Yachts B.V. tegen AoC en Talpa Network). De voorzieningenrechter beslist in dit kort geding onder andere over de vordering van Long Island Yachts B.V. (hierna: LIY c.s.) tot het verbieden van de uitzending van een item over dit bedrijf in het tv-programma Bureau Onterecht op 26 juni 2025. Dit is een programma van Talpa, geproduceerd door Acts of Crime (hierna: AoC). LIY c.s. hebben hun vorderingen tegen AoC onder meer gebaseerd op de stelling dat AoC de uitzending heeft geproduceerd en dat LIY c.s. daarin ten onrechte worden beschuldigd van (onder meer) oplichting van schuldeisers van de failliete vennootschap Lobsterboats Holding B.V. (hierna: Lobsterboats). AoC heeft in reactie daarop aangevoerd dat in de uitzending aan de orde zal komen dat zij onderzoek heeft gedaan op basis van onder meer gesprekken met zeven schuldeisers van Lobsterboats. Vanwege het spoedeisende karakter van de vordering van LIY c.s. werd op 26 juni 2025 een kop-staartvonnis gepubliceerd, waarna de uitwerking hiervan volgde.
Artikel ingezonden door Paul Kreijger en Dirk Visser, Visser Schaap & Kreijger.
Artikel: Nationale wetgever mag Europees persuitgeversrecht versterken
Artikel geschreven door Paul Kreijger en Dirk Visser. Het Europees persuitgeversrecht laat ruimte voor wetgeving die platforms verplicht persuitgevers een billijke vergoeding te betalen voor gebruik van hun online nieuwscontent en daarover transparant en te goeder trouw te onderhandelen onder toezicht van een mededingingsautoriteit.
Dat is het advies dat advocaat-generaal Szpunar op 10 juli jl. aan het Hof van Justitie EU deed, naar aanleiding van vragen van de Italiaanse rechter in het beroep van Meta Platforms Ireland Limited (“Meta”), het Amerikaanse bedrijf achter Facebook, tegen een besluit van de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCom.
Word jij onze Senior Privacy & AI Specialist?

Bij Considerati werk je aan de grote thema’s van nu: van de AI Act tot de Data Act. Je krijgt de ruimte én verantwoordelijkheid om écht impact te maken bij klanten die voorop willen lopen.
We zijn een hecht team van experts dat houdt van inhoud én gezelligheid: van samen lunchen tot sport en legendarische teamuitjes.
Ben je klaar om mee te bouwen aan oplossingen die ertoe doen? Bekijk dan onze vacature!